Suomalaiset säätiöt pelastavat Harkovan yliopiston sähkökatkoilta

TIEDOTE: Suomalaiset säätiöt pelastavat Harkovan yliopiston sähkökatkoilta – lahjoitus varmistaa 15 000 opiskelijan arjen jatkumisen Ukrainan sodan keskellä

Walter Ahlströmin ja Runar Bäckströmin säätiöiden 73 000 euron lahjoitus turvaa Ukrainan Harkovan yliopiston toimintaa sodan keskellä, kun Venäjän hyökkäys uhkaa vakavasti maan energiainfrastruktuuria.

Idea lahjoitukseen sai alkunsa, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi puheessaan Suomen eduskunnalle keväällä 2022 auttamaan Ukrainaa koulutusjärjestelmän kriisissä sodan keskellä ja sen jälkeen.

“Kuulun Helsingin yliopiston kanslerin Kaarle Hämerin johtamaan UNESCO-neuvottelukuntaan. Ehdotin siellä, että voisimme ryhtyä etsimään tapoja toteuttaa Zelenskyin pyyntöä”, taustoittaa Runar Bäckströmin ja Walter Ahlströmin säätiöiden puheenjohtaja, Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius.

Ensiksi säätiöt halusivat selvittää, mitkä ovat todelliset tarpeet Ukrainassa. Monien vaiheiden jälkeen, ja erityisesti professori Hannele Niemen ponnistelujen tuloksena, saatiin Ukrainan entinen opetusministeri ja nykyinen Harkovan yliopiston vararehtori Liliia Hrynevych vieraaksi kesäkuussa järjestettyyn koulutuskonferenssiin Helsingissä. Se loi mahdollisuuden kuulla ja keskustella Ukrainan koulutussektorin nykyhaasteista sodan keskellä.

Hrynevychin viesti oli selvä. Yliopiston toiminta on vakavasti uhattuna Venäjän tuhottua merkittävän osan maan enegiainfrastruktuuria. Sähkökatkot ovat säännöllisiä ja niiden odotetaan pahenevan syksyllä ja talvella. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n raportin mukaan Venäjä on tuhonnut jopa 80 prosenttia Ukrainan lämpövoimalaitoksista ja 40 prosenttia vesivoimalaitoksista. Lisäksi Zaporizhzhian ydinvoimala, joka on Euroopan suurin, on ollut Venäjän miehittämä. Näkymät seuraavaan talveen ovat hyytävät.

Keskustelujen lopputuloksena Karazin Harkovan kansallinen yliopisto haki kesäkuun lopussa Walter Ahlströmin ja Runar Bäckströmin säätiöiltä tukea generaattoreiden, lämmittimien ja latausasemien hankintaan. Kyseinen yliopisto on Ukrainan yliopistojärjestelmän yksi haavoittuvimmista osista, koska se sijaitsee lähellä nykyisiä rintamalinjoja. Yliopisto palvelee koko Itä-Ukrainan tarpeita. Osa yliopiston fasiliteeteista on jo tuhoutunut Venäjän pommituksissa.

Nyt säätiöiden hallitukset ovat hyväksyneet hakemuksen. 

”Varmistamme tukemalla yliopiston kriittistä infrastruktuuria lisääntyvien sähkökatkosten keskellä, että opiskelijat voivat jatkaa opintojaan ja opettajat työtään. Se on elintärkeää sodan keskellä. Rahoitimme jo aikaisemmin vararehtori Hrynevychin Suomen vierailua”, Wilenius toteaa.

Koulutuksen katkeamattomuus on Wileniuksen mukaan erittäin tärkeää sodan keskellä toivon säilyttämiseksi ja myöhemmin, kun Ukraina jälleenrakennetaan. 

“Tulemme jatkamaan ponnisteluja Ukrainan koulutussektorin tukemiseksi eri rintamilla.” 

Walter Ahlströmin ja Runar Bäckströmin säätiöiden tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä tukemalla teknologista tutkimusta ja innovaatioita. Lahjoituksella säätiöt haluavat auttaa maan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan jälleenrakentamista. Lahjoitus tehtiin V.N. Karazin Harkovan kansallisen yliopiston säätiölle, joka turvaa yliopiston toimintaa. Harkovan yliopistossa opiskelee 15 000 opiskelijaa.

Lisätietoja: Walter Ahlströmin säätiön ja Runar Bäckströmin säätiön puheenjohtaja Markku Wilenius p. 050 592 9121